Ons vak van waarde voor de toekomst - PHned

header-info

Ons vak van waarde voor de toekomst

“Inwoners boffen met gedreven beroepskrachten en lokale beleidsmakers die echt kunnen luisteren!”
Ellen van Steekelenburg
Ellen van Steekelenburg
Ik werk bij iPH en GGD Hollands Midden (HM) als coördinator, adviseur en projectleider.

Ons vak van waarde voor de toekomst

Wat drijft jou om te werken als public health professional?

Een combinatie van een brede blik op gezondheid bij gemeenten, beroepskrachten die op zes dimensies van Positieve Gezondheid samenwerken en inwoners die de vruchten daarvan plukken.

In 1996 rondde ik mijn master Public Health af aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) en werd mijn nieuwsgierigheid voor het vak gewekt. In 2005 vulde ik mijn kennis aan met een coachopleiding en instrumenten om mensen in hun werk en leven te begeleiden. Met mijn werk voor iPH en GGD HM komt inhoud en mensen bij elkaar. Een uitdaging vind ik nog hoe we het bedrijfsleven kunnen inspireren om met het gedachtegoed aan de slag te gaan.

Wat vind jij het meest aansprekende voorbeeld van public health in jouw werkveld?

Gemeente Teylingen waar een huisarts, directeur Welzijn Teylingen, een coördinator van een zorggroep en een lokale beleidsmedewerker samen de kern van een stuurgroep Positieve Gezondheid vormen. Ze bouwen met elkaar aan zg. ‘trusted networks’, netwerken die elkaars taal en cultuur leren kennen. Als inwoner van Teylingen bof je maar met zo’n groep gedreven beroepskrachten en beleidsmakers. Bepalend voor het succes is dat iedereen in de stuurgroep zijn/haar rol en verantwoordelijkheid pakt en dan gaat het stromen. Als GGD helpen we met analyseren en duiden van data en vragen voor het burgerpanel in de gemeente. Ze laten zich inspireren door lessen uit Wijzer in de Wijk.

Waar ben je het meest trots op als public health professional?

Het inspiratiecongres Samen aan de slag met Positieve Gezondheid in Corpus, Oegstgeest op 13 november 2019. Met een wethouder als dagvoorzitter, Maarten van der Weijden als gastspreker en ervaringen van de provincie Limburg Positief Gezond. De evaluatie na afloop liet zien dat de deelnemers meer willen weten over het gedachtegoed, dat ze het willen vertalen naar de organisaties waarvoor ze werken en dat ze Positieve Gezondheid als kapstok willen gebruiken voor beleid in wijken en gemeenten in de regio Hollands Midden. Een nog op te zetten netwerk gaat hen daarbij helpen.