De Buurtgym - PHned

header-info

De Buurtgym

“De Buurtgym voor mensen voor wie gezondheid en beweging minder vanzelfsprekend is.”
Leanne Reijnen
Leanne Reijnen
Leanne is functionaris gezondheidsbevordering bij de GGD HM. Ze werkt met bevlogenheid mee aan de Buurtgym in Leiden.

De Buurtgym

Wat drijft jou om te werken als public health professional?

Het geeft me veel voldoening om mensen te kunnen helpen bij het verbeteren van hun gezondheid, vooral de mensen in kwetsbare posities, voor wie gezondheid minder vanzelfsprekend is.

Voor deze mensen wil ik ontdekken welke gezondheidsbevorderende initiatieven en methoden het meest effectief zijn, ontdekken waarmee ze echt geholpen worden. Elk individu dat ik in mijn werk kan helpen, op welke manier dan ook, zie ik als winst. Ik wil graag bijdragen aan een gezondere samenleving, waarin iedereen gelijke kansen krijgt om in goede gezondheid te kunnen leven.

Wat vind jij het meest aansprekende voorbeeld van public health in jouw werkveld?

Het afgelopen jaar heb ik evaluatieonderzoek gedaan naar de Buurtgym in Leiden. Dit is een laagdrempelige sportschool in een buurthuis, waar vooral mensen komen voor wie de stap naar een commerciƫle fitness of vereniging te groot is. In de Buurtgym kunnen mensen beweegoefeningen doen met eenvoudige materialen, zoals balansballen, zitfietsen en gewichtjes. Vooralsnog gebeurt dit onder begeleiding van een professional, maar er worden ook vrijwilligers opgeleid om mensen te gaan begeleiden. Naast beweegoefeningen worden ook af en toe workshops over gezond leven aangeboden.

De Buurtgym vind ik een mooi voorbeeld van public health, omdat dit initiatief zich richt op bewegingsstimulering van een zeer kwetsbare groep mensen met veel beperkingen. Mooi om te zien is dat in eerste instantie deelnemers mee komen doen omdat ze meer willen bewegen, maar uiteindelijk juist veel waarde hechten aan de gezellige sfeer en de sociale contacten die ze op doen. Dit motiveert hen om elke week weer te komen.

Waar ben je het meest trots op als public health professional?

Het geeft altijd een goed gevoel als blijkt dat projecten die zijn opgestart ook daadwerkelijk bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van inwoners. Als ik bijvoorbeeld mensen spreek voor een evaluatieonderzoek en zij geven aan dat ze echt geholpen zijn door een bepaald initiatief, dan maakt me dat trots dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. Zoals ik net al aangaf vind ik de Buurtgym een erg mooi voorbeeld, omdat daar mensen mee worden bereikt die normaal gesproken erg moeilijk in beweging te krijgen zijn. Dit initiatief is samen met buurtbewoners opgezet en daardoor zie je terug dat het echt aansluit bij hun behoeften. De deelnemers bloeien hier echt op en dat vind ik mooi om te zien.