In coronatijd leven - PHned

27 mei 2020

In coronatijd leven

In coronatijd leven – kent u die uitdrukking? Zo zou een beroemde dominee zijn verhaal beginnen. In onze intervisiegroep van PHNed hebben we de afgelopen keer ook besproken wat dat betekent, voor ons en vooral voor ons als professional. De aanleiding was een artikel van PieterJan van Delden, socioloog, op socialevraagstukken.nl waarin hij de coronadans introduceert. En ook het advies van de RVS over goed-samen-leven-in-tijden-van-corona was inspirerend. Er spelen verschillende kwetsbaarheden in de samenleving. De kwetsbaarheid voor corona is er één maar kunnen we voorkomen dat voor andere geen aandacht is? Ook het SCP vraagt daar aandacht voor, dus we bevinden ons in goed gezelschap. Door de diversiteit van onze groep, met huisarts, directiesecretaris en adviseurs bij nationale en internationale organisaties en gemeenteambtenaar, hebben we bij elkaar een prachtig perspectief op wat er gebeurt. Van paniekvoetbal en maar zoveel mogelijk beschermingsmiddelen aanschaffen want je-weet-maar-nooit, tot je oude ouders niet kunnen zien omdat ze in een huis zitten waar jij niet binnen mag en jongeren die echt niet weten waar ze moeten blijven. Maar gaandeweg het gesprek kwamen er steeds meer mooie dingen naar voren, ontwikkelingen die we achter de wolken van de ziekte, de eenzaamheid en de angst tevoorschijn zien komen en die we aandacht willen geven. Want wat aandacht krijgt kan groeien. Daarom willen we dit lijstje met jullie delen en het laten groeien.

  • Gezinnen met meer tijd voor elkaar (en soms daardoor ook eindelijk met elkaar in gesprek (moeten) gaan over moeilijke zaken zoals drugsgebruik en hoe je met elkaar omgaat.
  • Op straat contact, je wilt niet tegen elkaar aanbotsen en dat leidt ook tot meer groeten en aandacht. En je leert je eigen buurt en buren beter kennen nu je er elke dag bent.
  • Goed voor natuur en milieu, geen vliegtuigstrepen en meer rust voor dieren. Steden die autoluw worden.
  • Ook rust voor de mensen, met ruimte voor creatieve ideeën, musea en voorstellingen online of op balkons. Niet in overvolle treinen maar via een rondje door buurt of park naar je ‘werk’(-kamer).
  • Herijking van zinnige zorg – niet alle zorg blijkt nodig, en aandacht voor wat preventie teweeg kan brengen. Het drieluik omgeving (sluiten van ontmoetingsplekken en thuiswerken), gedrag (anderhalve meter, handen wassen) en zorg (IC en alle andere zorg) is misschien wel nog nooit zo duidelijk geweest.

Intervisiegroep PH Ned Utrecht.